Abdullah ibn al-Mobaraks ärliga far


Det har berättats om Abdullah ibn al-Mobarak far i al-Ámiri att han var en man med stort samvete. Han arbetade väldigt länge som trädgårdsmästare åt en herre. En dag kom herrn fram och bad honom hämta en granatäpple åt honom. Abdullahs far gick in bland träden och hämtade ett granatäpple. Herrn öppnade frukten och fann att den var väldigt sur. "Vet du inte hur man skiljer de söta frukterna från de sura?" frågade herrn. 
"Nej," svarade Mubarak ärligt. 

"Hur kommer det sig att du inte vet det," frågade herrn.

"Jag har inte ätit från dem, så hur skulle jag kunna veta?" svarade Mubarak.

"Varför har du inte ätit granatäpplen?" frågade herrn förvånat.

""Du har inte gett mig ditt tillstånd," förklarade Mubarak. 

Herrn undersökte saken och fann att Abdullahs far talade sanning. Abdullahs far växte i hans ögon och herrn tog honom till sitt hjärta. Herrn hade en dotter som var giftasvuxen, så han frågade, "Mubarak, vad säger du om att gifta dig med denna flicka?"

"Herrn, människor har olika åsikter vad gäller begär. I jahiliyyah gifte man sig för att fp en bra släktlinje. Judarna gifte sig för rikedomar och kristna gifte sig för skönhet. Det här ummaht gifter sig för deen." 

När han hörde honom säga dessa ord tyckte han de lät klokt. Han sa till flickans moder, "Hon kommer inte ha en annan man!" Herrns dotter giftes bort till trädgårdsmästaren Mubarak. de två fick en son som blev en känd man; Abdullah ibn al-Mubarak.
[The Garden of the Hadith Scholars, Imam ‘Abd al-’Aziz ad-Dihlawi]
Moral: 

I varje situation ska vi göra vårt bästa att vara ärliga även ni vi är rädda att vår ärlighet kan få oss att hamna i problem. Mubarak kunde lika väl fått stryk när han talade sanning. Han hade även många möjligheter att smaka från granatäpplen ändå lät han bli. Fruktan för Allah var större än hans önskan att äta från en trädgård som han blivit satt att vårda men inte äta ifrån utan tillåtelse. 

Kommentarer

Populära inlägg