Shukr och kungen


kurtisdawe_cghub_com kurtis-dawe 2d paintings cg digital-art animals deer trees forests nature artistic night moonlight majestic fantasy wallpaper background
Källa

en berättelse om tacksamhet

Det var en gång en kung som hade en tjänare som hette Shokr. De två var bästa vänner och Shokr följde med kungen var han än gick. Shokr hade fått det passande smeknamnet då han alltid var tacksam till Allah, oavsett vad som hände honom. Kungen beundrade denna fina egenskap hos hans vän.

Som många kungar före honom tyckte han om att jaga. En dag när han fällde en stor hjort ropade Shokr, "Alhamdolillah."

När kungen och Shokr skulle ta bort pilen slant den och en bit av kungen finger kapades av. "Alhamdolillah," ropade Shokr igen. Den här gången var inte kungen lika nöjd med Shokrs tacksamhet och fördömde honom för det. Kungen blev till och med så arg att han kastade Shokr i fängelset. "Alhamdolillah," ropade Shokr igen. Alla som fanns hörde honom tyckte det var väldigt konstigt, varför är han tacksam över att få sitta i fängelset?

Veckan därpå gick kungen ensam ut i skogen för att jaga. Längre och längre in i skogen drogs han tills han mötte på en ursprungsbefolkning. Glada i hågen bjöd de in kungen på middag som seden föreskrev. Kungen följde gärna med, för hur kunde han veta att det var han som var huvudrätten! Männen band fast kungen medan de förberedde soppan. När allt var färdigt knöt de upp repen och förde honom närmare grytan. En av männen såg då att en del av lillfingret var borta. En högljudd diskussion följde, för hur skulle de kunna offra en defekt man till deras gudar. Nej, det var ju inte möjligt, en gud ska få det bästa offret, så de lät kungen gå.

Med stor glädje skyndade sig kungen tillbaka till staden och till Shokr. När Shokr fått höra vad som hänt sa han, "Alhamdoillah! Alhamdolillah! Alhamdolillah!" Kungen var inte längre arg på Shokr utan släppte ut honom från fängelset. Shokr kunde inte sluta gråta om och om igen sa han, "Alhamdolillah! Alhamdolillah! Alhamdolillah!"
Kungen tyckte att Shokrs lycka var lite för stor så han frågade, "Varför är du så lycklig?"
"Jo, om inte du hade kastat mig i fängelset skulle jag varit med dig när du jagade idag och då hade männen ätit mig istället för dig!" förklarade Shokr.


Källa

Kommentarer

Populära inlägg