EID pyssel





Vi missade en lördag nu i Ramadan så sista lördagen innan ramadan pratade vi om Laylatul Qadr och Eid.. 

”Se, Vi har uppenbarat denna [heliga Skrift] under Allmaktens Natt. Och vad kan låta dig förstå vad Allmaktens Natt betyder? Allmaktens Natt är mera värd än tusen månader; då stiger änglarnas härskaror och Anden ned med sin Herres tillstånd för [att utföra] alla [Hans] uppdrag. Den [Natten andas] fred till dess dagen gryr!” (surat al-Qadr)

För länge sedan fanns en man från judarnas folk som dyrkade Allah hela natten och krigade mot Allahs fiender hela dagen. Han fortsatte så i tusen månader. När sahaba* fick höra talas om det blev de förundrade. Ängeln Jibril kom då ner med surah Qadr till Profeten Muhammad (frid över honom) och berättade om Laylatul Qadr.

En natt som är värd lika mycket som tusen månader.

En natt då jorden fylls av änglar.

En natt av frid då satan inte kan göra problem till de som tror på Allah.

Profeten Noh levde i över 950 år. Vi vet att människor förr levde mycket längre än vad vi gör idag. Profeten Muhammad (frid över honom) var rädd att vi muslimer inte skulle hinna göra lika många bra saker som dem eftersom vi lever så kort tid. Därför fick Profetens ummah* laylatul qadr som gåva. Ta vara på laylatul qadr.

Vi inte vet exakt vilket natt Laylatul Qadr är men leta efter den i de sista tio nätterna av Ramadan.  Speciellt natten till den 25, 27 och 29 dagen. Försök dyrka Allah extra dessa nätter så att du inte missar chansen att bli förlåten alla fel du gjort och belöning som att du dyrkat Allah i tusen år. 

Kort om Eid al-Fitr; 

Betala Zakaat al-Fitr innan eid bönen. (Vi pratade lite om hur mycket och hur man kan göra för att betala)

Gör ghusl

Ät frukost

Gör takbeer - Allahu akbar, Allahu akbar, laa ilaaha ill-Allah, wa Allahu akbar, Allah akbar, wa Lillaah il-hamd 

Gratulera andra – taqaballah minna wa minkom

Ta på er era finaste kläder

Ta en väg till moskén och annan väg hem

Som pyssel gjorde vi EID gratulationskort. Jag hade förberett två olika kort och klippt ut de delar som behövdes för att göra dem. Flickorna valde själva bland alla våra pappersrester. 


Sedan smälte vi kongopärlor i ugnen. Något som är lätt och väldigt roligt. Det blir jättefina blommor som glittrar lite grann. Dessa använde vi för att dekorera en varsin gummisnodd och synål. Blommorna sattes fast med limpistolen. Båda var för att göra sig själva "eidfina".. Toffsen till håret och nålen till slöjan när de skulle gå till  mosken för att be på morgonen. 


Kommentarer

Populära inlägg